Εξήντα χρόνια άργησε η «συγγνώμη» της αμερικανικής κυβέρνησης στα θύματα των ιατρικών πειραμάτων της στη Γουατεμάλα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940.
Εκατοντάδες άνθρωποι προσβλήθηκαν τότε με γονόρροια και σύφιλη στο πλαίσιο πειραμάτων της αμερικανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, πολλοί από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν είχαν διανοητικά προβλήματα ενώ άλλοι ήταν κρατούμενοι, που ποτέ δεν έδωσαν την συγκατάθεσή τους να υποβληθούν σε πειράματα.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τον συγκεκριμένο τρόπο στη Γουατεμάλα και τις χαρακτήρισε ανήθικες.
Όπως έγινε γνωστό, σε πολλούς από τους ασθενείς δεν δόθηκε επαρκής θεραπεία μετά την προσβολή τους. Σύμφωνα με το BBC, αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης το αν κάποιος από τους ασθενείς θεραπεύτηκε.
Τα στοιχεία για το πρόγραμμα αυτό ήρθαν στο φως από την καθηγήτρια Σουράμπ Ρέβερμπαϊ από το Wellesley College. Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση της Γουατεμάλας είχε δώσει την έγκρισή της για την πραγματοποίηση των πειραμάτων, που έγιναν με τη συμμετοχή περίπου 700 ανθρώπων σε τέσσερα χρόνια κατά τη δεκαετία του 1940.
Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν να δοκιμάσει εμβόλια κατά αφροδίσιων νοσημάτων και να διαπιστώσει αν η πενικιλίνη μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά κατά της σύφιλης. Όπως αποκαλύπτεται, οι γιατροί χρησιμοποίησαν εκδιδόμενες γυναίκες που είχαν ήδη προσβληθεί από σύφιλη για να μολύνουν τους ασθενείς.
Προσφορά για αποζημιώσεις στους ασθενείς δεν έχει γίνει, πάντως αναμένεται να διενεργηθεί έρευνα για να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες καθώς και οι προεκτάσεις του θέματος.